Koronatietoutta yrittäjille

Koronavuosi 2020 toi elinkeinoelämälle uusia haasteita. Utajärven Yrityspuisto on avustanut koronatukien hakemisessa ja toimintaa jatketaan edelleen aktiivisesti kriisin jatkuessa. Vuonna 2020 Utajärven kuntaan myönnettiin yritysten koronatukia n. 650 000 euroa. Myös muita tukia on saatu esimerkiksi investointeihin.
Jos tarvitsette tukea ja neuvoa koronan haasteissa, olkaa yhteyksissä Utajärven Yrityspuistoon.

NYT AJANKOHTAINEN:

Yrityksille ja yksiyrittäjille tarkoitettu kustannustuen kolmas hakukierros avautuu 27.4.2021.
Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia koronaepidemian vuoksi tukikaudella 1.11.2020–28.2.2021, kun sitä verrataan pääsääntöisesti vastaavaan ajankohtaan vuosina 2019–2020.
Tuen ehdoista ja hakemisesta lisätietoa esimerkiksi Valtiokonttorin ja Suomen Yrittäjien verkkosivuilta sekä Utajärven Yrityspuiston koronatiedotteista.

NYT AJANKOHTAINEN:

Maaseudun yritysten väliaikaista tukea voi hakea 30.6.2021 saakka. Tuki on tarkoitettu maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita. Voit saada tukea 2 000–80 000 euroa ja korkeintaan 80 prosenttia esitetyistä menoista. Hyväksyttäviä menoja tulee olla vähintään 2 500 euroa, jotta tukea voidaan myöntää. Tukea voi hakea siinäkin tapauksessa, jos aikaisempi tukihakemus on hylätty sen takia, että hyväksyttäviä kustannuksia on ollut liian vähän (alle 6250 euroa). Maaseudun yritystuista löytyy lisää tietoa Ruokaviraston sivuilta.

Yrittäjän työttömyysturva

Kelan ohjeet yrittäjän työttömyysturvasta.
Kelan ohjeet tuen hausta.

TEM:in kysymyksiä ja vastauksia yrittäjän työttömyysturvasta.

Useat organisaatiot voivat auttaa yrittäjiä koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa

TEM on koonnut sivustolleen yrityksen koon mukaan toimintaohjeitahttps://tem.fi/koronavirus/toimintaohjeita-yrityksille

Katso Suomen Yrittäjien koulutustallenteita ja aiempia tietoiskuja koronasta. Yrittäjäjärjestö ylläpitää koronatilanteesta myös useimmin kysyttyjen kysymysten listaa.

Alla käytännön ohjeita ja linkkejä eri palveluihin

Ole yhteydessä suoraan velkojaan ja keskustele tilanteesta jo mieluiten etukäteen, jos näyttää siltä, että tilanne on kriisiytymässä.

Ole yhteyksissä omaan pankkiisi. Pankeissa on rakennettu likviditeettipuskureita poikkeustapauksia varten ja nyt niitä voidaan ottaa käyttöön. Tärkeintä on kuitenkin itse olla aktiivinen pankkien suuntaan ja hakea lisärahoitusta. Yrityksen kannattaa olla yhteydessä omiin rahoittajiin heti, kun rahoitustarve ilmenee.

Finnvera ja pankit joustavat maksujärjestelyissä, ja niistä kannattaa sopia oman pankin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos sinulla on Finnveran takaama laina, Finnvera myöntää pankille luvan antaa lyhennysvapaata takaamiinsa lainoihin.

Jos sinulla koronaviruksesta johtuvia lisääntyneitä käyttöpääomatarpeita, voi Finnvera mahdollistaa pankin myöntämän käyttöpääomalainan takauksella: 
Ajankohtaista yrityksille koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen.

TE-palvelut

Katso TE-palveluiden erikoistietosivu yrittäjille ja työnantajille.
TEM:in sivuilla on kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien työttömyysturvasta.

Verohallinto

Vero.fi: Verohallinto tukee yrityksiä.

KELA

Kelan infosivu: Ajankohtaista koronasta

Suomen Yrittäjät

Kaikki koronasta yrittäjälle – päivittyvä infosivu

Koulutukset – linkki webinaareihin (osa maksullisia, osa maksuttomia)

Mentorisi.fi – Suomen Yrittäjien jäsenille tarkoitettu palvelu, josta yrittäjä voi löytää ammattilaisen sparraamaan liiketoimintaansa: Mentorisi.fi -palvelu on avattu kaikille yrittäjille kevään ajaksi.

Yritys-Suomi Talousapu

Yleistä neuvontaa talous- ja maksuvaikeuksissa antaa:
Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu

Kauppakamari

Keskus Kauppakamarin: Koronaviruksesta yrityksille
Helsingin Seudun Kauppakamari: Koronainfoa yrityksille

Kriisipuhelin

Valtakunnallinen kriisipuhelin on käytettävissä, kun oma jaksaminen huolettaa. Linja on auki 24/7. Puh. 09 2525 0111