Mökkimaisemat muuttuivat kotipitäjäksi

Utajärvellä Kormun kylässä Turjalantilan pihalla myöhäilee onnellinen pariskunta, Juha ja Elina Tervo.

Ollaan Juhan lapsuuden maisemissa, sillä 100-vuotias Turjalantila on hänen isänsä syntymäkoti ja toiminut alusta pitäen suvun kesämökkinä. Täällä on ollut mukava pikkupentuna kirmata ja samalla tavalla mökin tantereilla viihtyy nyt myös Juhan ja Elinan viisivuotias Santtupoika.

Elina on alun perin lähtöisin Pudasjärveltä ja Juha Kempeleestä. Heidän tiensä kohtasivat Vantaalla, jonne molemmat olivat muuttaneet töiden perässä.   

– On oltu täällä Turjalantilalla kesät ja kaikki lomat ja varsinkin kun lapsi syntyi, tämä oli aina tukikohtana. Ja aina täällä ollessa oli niin seesteinen ja onnellinen olo, Elina kertoilee.
– Kun kaupungissa piti olla joku aina vahtimassa lasta ulkona, mutta täällä voi ovi olla auki, sinne vaan pihalle, täällä voipi olla vapaasti. Santtu oli jo kolmevuotiaana sitä mieltä, että ei lähdettäisi täältä ollenkaan pois.

.

Vuosi sitten tuli sellainen hetki, että oli tehtävä uusia päätöksiä. Korona ajoi Juhan työttömäksi.

Tervon perheestä tuli utajärveläisiä.

– Nepä alako työasiatkin järjestymmään. Pääsin kunnan vesilaitokselle oppisopimuksella töihin. On se parempi kuin ei mitään, vaikkei nyt ihan ole sitä, mitä viimeset 20 intohimoisesti tein, olin lentokonemekaanikkona Finnairilla. En tykkää olla jouten, Juha sanoo.

Elina pääsi ensin töihin Vaalaan ja kun Utajärvellä avautui hammashoitolaan toimi, hän sai vakituisen työpaikan uudesta kotikunnastaan.  Pohjoisessa asuminen ja eläminen on Tervon perheen mukaan niin erilaista. Se, mikä on Utajärvellä erityisen mukavaa ja tarpeellista, on maksuton päiväkoti.

– Ei sitä muut oikein ymmärrä, että onko se edes mahdollista, Elina sanoo hymyillen.
– Eikä se tarkoita, että se olisi silloin laadultaan huonompaa, päinvastoin. Ryhmäkoot ovat pienempiä kuin etelässä, on kivat hoitajat, maailman parasta ruokaa, varhaiskasvatusasiat huomioidaan, tehdään retkiä ym. Ilmaisen päivähoidon johdosta käteen jäävä kolmisen sataa euroa, sen voin käyttää lapsen hyvinvointiin.

Koti on tällä hetkellä rivitalossa, mutta haaveena on omakotitalo. Turjalantilalla käydään tuon tuosta viihtymässä ja haaveilemassa. Mökin taakse perhe aikoo perustaa kasvimaan, josta saadaan perunaa, porkkanoita ja vaikka mansikoita.