Palkkatuella töitä ja työvoimaa syrjäkylille

Palkkatuki on rahallinen tuki, jolla TE-palvelut korvaa työnantajalle osan työttömän työnhakijan palkkauskustannuksista. Työnantajan on mahdollista saada palkkatukea vain työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneen henkilön palkkaamiseen. Palkkatuetun työn tarkoituksena on parantaa tuella palkattavan henkilön ammatillista osaamista ja edistää työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Lue lisää palkkatuesta

Aappo ja Rauha Juntunen asuvat kauniilla Utajärven Sanginkylällä järven rannalla. Matkaa kuntakeskukseen on 21km.

Naimisiin Aappo ja Rauha menivät 54 vuotta sitten. Yhdessä on eletty ja tehty töitä, harrastettu monenmoista. Viisi vuotta sitten Aappo huomasi, että Rauhalta eivät enää arkiaskareet luonnistuneet. Diagnoosi oli Alzheimeriin viittaava dementia. Aappo koki lopulta, että omaishoitajuus on hälle jo liian raskasta, jotain apua olisi saatava. Koska tytär Eira asuu 150m:n päässä, alkoi Aappo selvittämään tyttären palkkaamista Rauha-äidin henkilökohtaiseksi avustajaksi. Eira puolestaan selvitti oikeuttaan palkkatukeen.

Utajärven kunnasta asiaa kyseltyään, Aappolle selvisi työllisyyskoordinaattori Janne Vaattovaara-Vannisen avulla, että se on täysin mahdollista. Se, että myös yksityishenkilö voi palkata palkkatukeen oikeutetun henkilön. Tämä etu ei siis koske ainoastaan yhdistyksiä ja yrityksiä.

Niinpä isä Aappo, joka on vaimonsa edunvalvoja, palkkasi hoitajan, tyttärensä Eiran. Eirasta tuli äitinsä henkilökohtainen avustaja. Aappo halusi kertoa asiasta, joka aivan oikein, hyödyttäisi myös muita samassa tilanteessa olevia syrjäseuduilla asuvia, työttömiä ja työvoiman tarvitsijoita. Aappo Juntunen ja Eira Karhula kertovat ajatuksiaan videolla, joka löytyy Yritystarinoiden videojutuista. Myös Janne Vaattovaara-Juntunen aukaisee siinä palkkatukeen liittyviä seikkoja.
(Kuva aukeaa isommaksi klikkaamalla)