Harrastuksesta yritys, Veeti Kaarre

Utajärveläinen Veeti Kaarre opiskeli vuoden 2023 alussa kolmatta vuotta liiketalouden merkonomiopintoja Jyväskylässä. Videot ovat olleet hänelle koulun ohella innostavaa harrastustoimintaa usean vuoden ajan jo ennen yrityksen perustamista. Opintojen ohella hänen tehdessä erilaisia harrastusprojekteja jatkuvasti kehittyvän videoalan parissa, hän pääsi verkostoitumaan monien kansainvälisten YouTube sisällöntuottajien kanssa, jotka päätyivät kysymään häneltä lisäkäsiä heidän videoeditointeihin. Sisällöntuottajilla on usein yhteistyötä muiden osaajien kanssa, jolloin aikaa riittää enemmän ydintekemiseen, kun esimerkiksi videoeditoinnin osa-alueita voi ulkoistaa. Onnistuneen yhteistyön tiimoilta Veetille tuli ehdotus ansaita rahaa tekemistään töistä, jolloin hänelle tuli ajankohtaiseksi miettiä myös yrityksen perustamista.

Videotuotannot mukana yhä useamman arjessa

YouTube on maailman toiseksi suosituin sosiaalisen median kanava 2,514 miljardilla käyttäjällä. Suomessa YouTube on somekanavista kaikkein suosituin 4,62 miljoonalla käyttäjällä. Videoista on tullut lukujen valossa erittäin suosittuja. Videoissa on näin ollen myös monenlaisia mahdollisuuksia liiketoimintaan niin sisällöntuottajille alihankkijoineen kuin mainostajille. Videoita voi kuvata ja editoida missä tahansa ja millä tahansa laitteella. Videoilla voi ansaita rahaa monipuolisesti esimerkiksi mainostulojen, yhteistyön ja kanavajäsenyyksien kautta. YouTubessa voi vaikkapa syventyä omaan harrastukseen tai luoda uraa. Maailmalla ja Suomessa on yleistynyt muun muassa uudet ammatit kuten sisällöntuottajat ja vaikuttajat.

Yrityksen perustaminen

Valmistuttuaan merkonomiksi kesäkuussa 2023 Veetillä oli ajatus, että ehtisi tehdä enemmän videoeditointeja, jopa täysipäiväisesti. Yrityksen perustamiseen liittyi monia avoimia kysymyksiä liittyen laskuttamiseen ulkomailta, verotukseen ja kirjanpitoon. Yrittäjyyden suunnittelu aloitettiin tekemällä kesällä liiketoimintasuunnitelma ja rahoituslaskelmat. Yrityksen perustamiseen liittyviin kysymyksiin uusi yrittäjä sai maksutta apua yrityspuiston yritysneuvonnasta, jossa kartoitettiin myös muita yrittämiseen liittyviä maaseudun tukia kuten starttirahaa, Leaderin yritystukia yrityksen perustamiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Yritystoiminta pyörähti käyntiin kattavan suunnittelun jälkeen heinäkuussa.

Verkossa ja sosiaalisessa mediassa tehtävät yhteistyöt ovat yhä enenevissä määrin suosittuja tapoja ansaita tuotteita tai rahaa. Verohallinto saa tietoja eri verkkoalustoilta niiden kautta maksetuista tuloista ja myös pyytää alustoilta tietoja suomalaisille henkilöille ja yrityksille maksetuista suorituksista. Näitä tietoja sitten verrataan asiakkaiden antamiin veroilmoitustietoihin.

Erilaisista videoalan ansaintamalleista olikin minulla opintojeni kautta jo teoriatietoa, joten kannattaa mieluummin olla ajoissa liikkeellä ja ottaa itse selvää asioista. Aloittamiseen liittyen kannattaa hyödyntää maksutonta neuvontaa. Vinkkaa Veeti Kaarre.

Sisällöntuottajien kannattaa siis itse olla aktiivisia, jotta tulojen lisäksi toiminnasta aiheutuneet kulut voidaan huomioida. Myös tuotelahjat sekä tulot striimauksesta tai vastikkeellisista rahoituskampanjoista ovat veronalaista tuloa. Nopeatempoinen tahti sekä uusimpien videoeditointien trendien seuraaminen ja jatkuva uuden luominen on uudelle yrittäjälle mieleistä puuhaa. Omiin aikatauluihin voi vaikuttaa sekä suunnitella tulevaa. Mukavaa yrittämisessä on myös se, että tietokone kulkee mukana ja työntekeminen onnistuu missä vain. Monenlaista vaihtoehtoa liiketoiminnan kehittämisen tulevaisuuden suunnitelmissa vilahtaa, mutta tällä hetkellä asiakkaat pitävät yrittäjän kiireisenä projekteillaan.

Kuva Veeti Kaarre, työt kulkevat sujuvasti mukana reissussa.

Kuka?
Yrittäjä Veeti Kaarre  
yritys Yeti V&E  
kotipaikka Utajärvi  
Toimiala Elokuvien, video- ja televisio-ohjelmien jälkituotanto 

Lähteet:
https://www.markkinointimaestro.fi/sosiaalisen-median-tilastot 
YouTube 
Vero.fi

Tämä Yritystarina on julkaistu aiemmin Utajärven Talvi 2023-lehdessä. Lehti luettavissa myös verkkoversiona.

Esittelemme Utajärven yrityksiä ja yritystarinoita sivuillamme.
Mikäli haluat esitellä oman yrityksesi ota yhteyttä:

Tiia Juntunen
yrityskehittäjä
Utajärven Yrityspuisto Oy
040 717 9706
tiia.juntunen@utajarvi.fi

Miia Oja
yrityskehittäjä, KASVA-hanke
Utajärven Yrityspuisto Oy
040 541 7649
miia.oja@utajarvi.fi