Utajärven Yrityspuisto Oy:n toimitusjohtajan kesätervehdys

Kahdeksas vuosi käynnistyi huhtikuussa Utajärven Yrityspuisto Oy:n toimitusjohtajana. Kun katson aikaa taaksepäin niin vuodet ovat suorastaan kiitäneet. Yhteistyö yrittäjien kanssa on sujunut todella hyvin kaikki nämä vuodet. Yhtiö on auttanut yrittäjiä, mutta myös yrittäjät ovat auttaneet ja tukeneet yhtiötä ja näin yrityspuisto on kyennyt kasvamaan ja kehittymään aidoksi kehitysyhtiöksi. Menneet vuodet ovat olleet kehityksen ja järjestelyjen aikaa. Utajärven yritysten näkymät ovat valoisat eikä edes korona pysäyttänyt kehitysnäkymiä. Alueelle on tullut uusia isoja yrityksiä ja olemassa olevat ovat myös pärjänneet hyvin. Yhteistyö on ollut toimivaa.

Tulevaisuudessa huolestuttaa korkojen nousu ja inflaatio sekä pitkittyneet Ukrainan sodan vaikutukset luovat edelleen huomattavaa kansainvälistä epävarmuutta. Toistaiseksi alueemme yritykset ovat saaneet työvoimaa riittävästi. Yleinen työvoimapula on jo monessa paikassa todellisuutta ja uhkaa myös meitä. Utajärven kunnan strategiassa on pyritty ennakoimaan tämä ja tavoitteena on saada lisää asukkaita kuntaan. Yrityspuiston yhtenä tehtävänä on aluemarkkinointi. Olemme tehostaneet markkinointia sekä viestintää ja kiinnostus on lisääntynyt. Kunta on rakentamassa vuokra-asuntoja ja hankimassa uutta tervettä koulua vanhan rakennusosan tilalle. Näiden toimenpiteiden lisäksi tarvitaan lisää panostusta hyvinvointiin, ympäristöön ja kulttuuri- sekä vapaa-ajan palveluihin, jotta uudet ja nykyiset asukkaat viihtyvät kunnassamme. Näköpiirissä on, että nuorisoikäluokat ja työikäisten määrät pienenenevät useissa kunnissa ja siihen pitäisi reagoida ajoissa.

Maatalouksien tilanne on kaikkein huolestuttavin. Tuottajahinnat eivät vastaa kustannusten ja korkojen nousua. Tuotantopanosten hinnat ovat pysyneet liian korkealla jo liian pitkään. Tämä heijastuu jo tämän kesän kylvöihin, esimerkiksi moni jättää viljat kannattamattomuuden johdosta kylvämättä. Henkilökohtaisesti olen erittäin huolestunut tästä tilanteesta. Me kaikki tarvitsemme ruokaa elääksemme ja Suomessa tuotettu ruoka on parasta ja maailman puhtaita. Milloinkahan maamme elintarvikkeista tulee todellisia vientituotteita maailmalle?

Uusien yritysten perustaminen on ollut hyvässä vauhdissa, kuluvana vuonna Utajärvelle on jo perustettu 10 uutta yritystä ja muutamia nuorten kesäyrityksiä. Monen yrityksen kanssa odottelemme julkisten tukien avautumista. Uuden tukikauden avautuminen on kestänyt pitkään.

Myös vihreän energian tuuli-, aurinko- ja vetysuunnitelmat etenevät täällä Utajärvellä omaa vauhtiaan, kuten teollisuusalueen laajeneminen ja muutkin suunnitelmat. Liittyminen Natoon on lisännyt ulkomaisten sijoittajien ja investointien kiinnostusta Suomeen.

Yrityspuisto on vahvistunut ja kehitys jatkuu. Meitä on nyt jo kolme. Tiia Juntunen toimii yrityskehittäjänä, Miia Oja on työharjoittelussa ja viimeistelee maaseudun kehittämisen erikoisammattitutkintoa.
Yhteistyö meidän kesken ja yrittäjien kanssa sujuu erittäin hyvin ja ideoita riittää.

Yhteiskuva Utajärven Yrityspuisto, Miia Oja, Vuokko Paso ja Tiia Juntunen.

Yhteiskuva Utajärven Yrityspuisto, Miia Oja, Vuokko Paso ja Tiia Juntunen. Kuva Utajärven kunta.

Oikein mukavaa kesää kaikille lukijoille, erityisesti nykyisille ja tuleville yrittäjille sekä yhteistyökumppaneille. Pidetään yhteyttä.

Vuokko Paso
toimitusjohtaja, Utajärven Yrityspuisto Oy
puh.0406328805

Tämä artikkeli on julkaistu myös lehdessä Utajärven kesä 2023.