Yritykset, kunnan voimavara

Taas oli aika valita vuoden yrittäjä. Olin valitsemassa sekä Utajärven Yrittäjät ry jäsenistöstä hallituksen jäsenen ominaisuudessa vuoden yrittäjää, että yhdessä Utajärven Yrityspuisto Oy:n ja Utajärven Op:n valitsemaa nuorta yrittäjää. Nuori yrittäjä valitaan kaikista alle kolme vuotta sitten perustetuista uusista yrityksistä. Valinta oli todella vaikea. Hyvistä on vaikea valita ja Utajärvellä on yllättävän paljon yrityksiä. Kunnan yritystiheys suhteutettuna asukasmäärään on kaikkiin Suomen kuntiin verrattuna suuri. Tutkimme tilastoja, niin viiden vuoden aikana on Utajärvelle perustettu yhteensä 73 yritystä.

Tällekin vuodelle on tähän mennessä perustettu jo 15 yritystä. Lukumäärällä mitattuna määrä on pieni kaupunkeihin ja suuriin kuntiin verrattuna, mutta meille suuri. Utajärvellä on tolokut ja jalat maassa olevat yrittäjät. Tämä työ mitä teemme Tiian ja Miian kanssa on todella palkitsevaa ja mielenkiintoista.

Joku kysyi kerran, että mitä yrittäjältä vaaditaan. Pohdin sitä hetken, mielestäni tärkein ominaisuus on innostus ja halu tehdä sitä työtä, jota varten yrityksen on perustanut. Näitä yrittäjiä meillä riittää. On hyvä kulkea yrittäjän rinnalla heti alusta alkaen ja yrityksen jokaisessa vaiheessa. Kun tulemme tutuksi puolin ja toisin niin neuvoja on helpompi pyytää ja antaa. Yrityksen kasvuvaiheissa ja haasteellisissa tilanteissa on helpompaa tehdä yhteistyötä, kun on syntynyt molemminpuolinen luottamus. Tämä luottamus syntyy yritysten kanssa, kun tehdään mitä luvataan, ollaan ketteriä ja rehellisiä. Eikä ole väliä onko yritys suuri vai pieni.

TE24-uudistuksen tullessa olen vahvasti puolustanut paikallisia palveluja. Tunnemme täällä yritykset ja työllisyyspalveluissa on hyvä tieto työnhakijoista sekä osaaminen. Työllistämisen palveluihin pitäisi kytkeä entistä tiiviimmin yhteistyö yritysten kanssa. Nyt on tilanne, että yritykset eivät laita työpaikkoja mielellään julkiseen hakuun vaan palkkaavat henkilökuntaa muiden kanavien kautta.

Mustikkakankaalla tapahtuu vaikeista ajoista huolimatta, uusia investointeja tehdään ja maisema muuttuu teollisuusalueella. Tämä ajankohta, inflaatio ja korkojen sekä sotien aiheuttama epävakaus hidastavat investointeja ja sijoittajat ovat arkoja investoimaan. Joulukuun alkupuolella Skarta Energy teki kuitenkin yli 70 miljoonaan euron investointipäätöksen koskien Utajärven kuntaan Pohjois-Pohjanmaalle rakennettavaa Suomen suurinta aurinkopuistoa. Tätä investointipäätöstä on odotettu pitkään ja se on Utajärvelle tärkeä. Paikallisesti tuotettu, puhdas energia edistää teollisuusalueen kehittymistä ja mahdollistaa myös tulevia investointeja ja uuden liiketoiminnan syntymistä alueellemme. Suuri pettymys on ollut Pipe Life Utajärven tehtaan lakkauttaminen. Tämä päätös on tehty Itävallassa ja siihen ei ole voitu vaikuttaa. Syksy on kulunut yritysten edunvalvonnan ja erilaisten hanke- ja investointitukien hakemusten parissa. Yhteistyön ja kehittämisen virtaa kuitenkin löytyy yrityksistämme. Kehitystyö jatkuu laajalla rintamalla. Luottamus parempaan aikaan on olemassa, asioilla on tapana järjestyä.

Rauhallista ja rentouttavaa joulua kaikille lukijoille ja erityisesti teille yrittäjät

Vuokko Paso

toimitusjohtaja

Utajärven Yrityspuisto Oy

Utajärven Yrityspuisto, vasemmalta lukien Vuokko, Miia ja Tiia

Lisätietoa tulevasta aurinkopuistosta löydät tästä aikaisemmin julkaistusta artikkelista: Skarta Energy on tehnyt yli 70 miljoonan euron investointipäätöksen Utajärven aurinkopuiston toteuttamiseksi – Utajärven Yrityspuisto (utajarvenyrityspuisto.fi). Ilmoita yrityksesi mukaan Skartan yhteystietolomakkeella ja tarkista, että yrityksesi yhteystiedot ovat ajan tasalla myös yritykset.utajarvi.fi -sivustolla.