Luomu

Luomutuotannon kehityksen ensimmäisiksi merkittäviksi merkkipylväiksi Suomessa katsotaan A.I. Virtasen typpikotovaraisen viljely- ja ruokintajärjestelmän kehittäminen 1930–40 –luvulla. Viljelytutkimukset toimivat sytykkeenä kotimaiselle luomuviljelylle. Menetelmä kehitettiin rehun säilömiseksi talvea varten, jolloin rehun ravintoarvot eivät saisi juuri vähetä.
Keksintö nimettiin AIV-menetelmäksi ja se toi Virtaselle kemian Nobel-palkinnon 1945. Vuonna 1943 A. I. Virtanen kirjoitti kirjan AIV-järjestelmästä karjanruokinnan perustana. Seurasi 60–70 -luvun aikakausi, jolloin professori Toivo Rautavaara esitelmöi luomuviljelystä eri puolilla Suomea. Yhdistykset ja järjestöt aktivoituivat, saatiin koulutusta ja 1990 –luvulla valtio alkoi tukea luomua.

Pohjois-Pohjanmaa on edelleen Suomen luomuin maakunta peltopinta-alaltaan. Maakunnassa on yhteensä 487 luomutilaa. Käy tutustumassa Pohjois-Pohjanmaan Luomuyhdistykseen eli PPLuomuun. PPLuomu on Suomen Luomuliiton jäsen.

Luomuverkostoa ja linkkejä, tietoa luomusta:
Täältä saa ostaa ja tilata luomutuotteita Luomun Tarina
ProAgria neuvoo ja tukee, järjestää hankkeita ym.
Luomuliitto on luomutuottajan asialla, on luomun edunvalvoja.
Pro Luomu ry edistää luomualan kehitystä ja kasvua Suomessa. Yhdistyksen noin 70 jäsenorganisaatiota edustavat koko ruokaketjua luomutuottajista elintarvikeyrityksiin ja kauppaan.
Ruokavirastosta löytyvät säädökset, tuet, tilastot ym.
MTK luomutilastot ja luomutietoa
Ruotsin maataloustuottajien keskusliitto SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund)
EU:n luomuvirasto IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movement)

Yllä oleva taulukko löytyy Ruokaviraston sivuilta.