Lähiruokaa Utajärveltä – Marjatila jatkaa toimintaa uuden yrittäjäsukupolven voimin

Tilalle saapuessa marjapensaat ovat vielä huhtikuun viimeisellä viikolla paljaan näköiset, mutta lähempää
tarkasteltuna silmut ovat jo alkaneet herätä kevääseen ja pakkaspeitteen alla mansikoiden ensimmäiset
uudet lehdet kasvavat. Myös ensimmäisiä leikkuita ja alkutöitä on jo päästy tekemään lumien sulettua ja
säiden lauhtuessa.

Yrittäjäpariskunta Joonas ja Aino Hyttinen yhdessä tyttärensä Ronjan kanssa odottavat tulevaa kesää
innolla. Taustalla olevalla kylmäautolla voidaan tuoda aamulla poimittuja marjoja lähialueiden toreille
myyntiin.

Kiviharjun marjatilalla viljelee toista vuotta yrittäjäpariskunta Joonas ja Aino Hyttinen. Sukupolvenvaihdos
toteutettiin huhtikuussa 2024 ja tila siirtyi heille aikaisemmalta yrittäjäsukupolvelta, Ainon vanhemmilta
Jari Leinoselta ja Tuulikki Hyttiseltä. Samalla paikalla tila on ollut jo 1700-luvun loppupuolelta. Jarin
vanhemmat ostivat tilan 1967 ja Jari ja Tuulikki siirtyivät sukupolvenvaihdoksella yrittäjiksi vuonna 1992.
Vuonna 2006 lehmät laitettiin pois ja tila keskittyi viljelyyn ja metsänhoitoon. Ennen viimeisintä
sukupolvenvaihdosta sekä Aino että Joonas ovat työskennelleet tilalla kesäkausina ja kerryttäneet
käytännön osaamista marjojen viljelyyn. Koulutukseltaan Aino on metsätalousinsinööri ja Joonaksen aiempi ammatti on lasten ja nuorten ohjaaja, nyt yrittämisen tueksi hän opiskelee agrologiksi.
Sukupolvenvaihdoksessa apuna olivat ProAgria ja yritystoimintaa suunniteltaessa myös Utajärven
Yrityspuisto Oy.

Joonas kertoo saaneensa agrologiopinnoista lisää tietoa ja uusia ajatuksia toiminnan kehittämiseen. Uusia
ajatuksia ja ideoita on paljon ja mahdollisuuksia haarukoidaan. Tilaa pyöritetään tällä hetkellä omin voimin, ja Jari ja Tuulikki käyvät toisinaan apuna työssä. Aino käy tällä hetkellä päivätyössä muualla ja tavoitteena on kasvattaa yritystoimintaa niin, että molemmille riittää työtä ja tuloa yrityksestä.

Joonasta yrittäjyys on kiinnostanut pitkään ja Ainon kotitilan jatkaminen oli mahdollisuus, joka haluttiin
hyödyntää. Yrittäjyydessä Joonas arvostaa mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhön ja työpäivästä tulee osa arkea ja päivärytmiä eri tavalla, kuin toiselle työskennellessä. Omista onnistumisista ja menestyneestä
sadosta voi olla ylpeä, ja toisaalta epäonnistuneen kauden erheistä vastaa itselleen. Viljelykierto on
pitkäjänteinen prosessi, joka elää vuodenkierron mukana: talviaikaan saa elellä hieman rauhallisemmin ja
kesän valoisten öiden aikaan työpäiviä voi venyttää.

Suurin sesonki on toukokuusta syksyyn. Marjojen satokaudet menevät syklissä vuorotellen; kesä-heinäkuussa kypsyvät mansikat, heinäkuussa haskap ja saskatoon ja elokuun puolen välin tienoilla vadelma. Marjoja myydään sekä itsepoimintana että valmiiksi kerättynä. Itsepoimintaan pääsee varauskalenterilla, jotta jokaiselle asiakkaalle voidaan luvata marjoja kerättäväksi. Varauskalenteriin pääset mukaan soittamalla etukäteen.

Saskatoon
· Virallinen suomenkielinen nimi marjatuomipihlaja
· Kiinteä marja kasvaa terttuna, nopea poimia!
· Makea marja, ilman minkäänlaista hapokkuutta. Maku on kirsikkainen ja mantelinen.
· Sisältää paljon kuitua ja siemenissä hyviä rasvoja.
· Käytetään tuoremarjana sekä hillot, ruuanlaitto ja leivonta. Säilyy pakkasessa irtonaisena. Marjassa on paksu kuori, joten soppaan ja mehuksi tehdessä marja kannattaa murskata ensin.
· Saskatoonissa on korkea kuiva-ainepitoisuus, joten siitä saa hyvin kiinteää hilloa ja jämäkkää sosetta vähällä sokerilla.
Hunajamarja
· Kauppanimenä myös haskap, viralliset suomenkieliset nimet makeasinikuusama ja marjasinikuusama
· Mehukkaat isot marjat kasvavat oksien alapuolella pareittain.
· Maku mustikan ja vadelman väliltä, hapokkaista lajikkeista löytyy herukan aromeja.
· Sisältää paljon flavonoideja, antioksidantteja sekä vitamiineja, kuten C- ja A-vitamiinia.
· Käytetään tuoremarjana sekä sopat, hillot, leivonta. Erittäin hyvä pakastemarja, säilyttää makunsa hyvin.

Esittelemme Utajärven yrityksiä ja yritystarinoita sivuillamme.
Mikäli haluat esitellä oman yrityksesi ota yhteyttä:

Tiia Juntunen
yrityskehittäjä
Utajärven Yrityspuisto Oy
040 717 9706
tiia.juntunen@utajarvi.fi

Miia Oja
yrityskehittäjä, KASVA-hanke
Utajärven Yrityspuisto Oy
040 541 7649
miia.oja@utajarvi.fi

Tämä yritystarina on julkaistu aiemmin myös Utajärven Kevät 2025-lehdessä. Pääset lukemaan lehden kokonaisuudessaan täältä: https://issuu.com/oysvesa/docs/kotipit_j_nro_5_2025

Tämän yritystarinan kerääminen ja jakaminen on tehty osana KASVA – Kestävää kasvua mikro- ja pienyrityksiin TKI-toimijoiden ja yrityspalveluiden maakunnallisella yhteistyöllä hanketta. KASVA-hanke on Pohjois-Pohjanmaan alueella toimivien yrityspalvelutoimijoiden, yrittäjien, tutkijoiden ja innovaatiotoimijoiden yhteishanke. Ryhmähankkeen päätoteuttajana on Oulun Yliopisto ja Utajärven Yrityspuiston ohella osatoteuttajina ovat Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, Limingan kunta, Centria-ammattikorkeakoulu Oy, Haapaveden-Siikalatvan seudun kuntayhtymä sekä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.