Utajärven Apteekki

Utajärven apteekissa eletään digitaalisen kehityksen ja uusien palvelujen aikaa.

Reilu vuosi sitten Kalajoen apteekista Utajärven apteekkariksi siirtynyt Riitta-Liisa Leinonen kertoi muun muassa uudesta lääkkeiden ja apteekkituotteiden kotiinkuljetuspalvelusta. Palvelu on alkanut tämän vuoden helmikuussa ja koskee kaikkia utajärveläisiä. Kotiinkuljetuksen hinta on 10€, kun matka on alle 20km ja 15€, kun matka on yli 20km. Apteekki ei ole jatkuvasti lähtövalmiudessa vaan kuljetuksen voi tilata erikseen vaikka puhelimitse.

Digitaalisten palvelujen kehittäminen on tuonut apteekin eteiseen noutoautomaatin. Asiakas voi tilata automaattiin tuotteita apteekista ja saa tilatessaan avauskoodin tekstiviestillä. Apteekin eteiseen pääsee minä vuorokauden aikana tahansa käyttämällä tilauksen yhteydessä saatua koodia. Kaapin lokero aukeaa myös saadulla puhelinkoodilla. Noutoautomaattiin ei voi tilata huumaavia aineita eikä suuria määriä särkylääkkeitä tai kylmäsäilytystä vaativia tuotteita.

Toukokuun aikana apteekkiin saadaan uutena videopalvelu. Palveluun tarvittavan sovelluksen voi ladata kännykkään ja ottaa yhteyttä apteekkiin salasanan kautta.

Apteekkari Riitta-Liisa Leinonen painottaa, että apteekin tärkein tehtävä on antaa lääkeneuvontaa niin, että se kohdistuisi asiakkaan terveydenhoidon kannalta oikein siten, että vältyttäisi turhilta lääkehoidoilta ja liialta lääkitykseltä. Leinonen kertoo, että joskus joudutaan kieltäytymään lääkkeen myymisestä. Näin toimitaan, jos havaitaan lääkkeiden väärinkäyttöä tai muutoin pidetään järkevänä vaihtoehtona ostamatta jättämistä. Apteekin tavoitteena ei olekaan se, että saataisiin myytyä mahdollisimman paljon, vaan se, että asiakas saisi siitä tavoiteltavan terveyshyödyn. Lääkeneuvonnan lisäksi apteekissa annetaan terveysneuvontaa.

Apteekissa palveluista ja ajankohtaisista asioista tiedottaminen koetaan tärkeäksi. Tiedottamista tukee kuusi kertaa vuodessa koteihin jaettava oma apteekkilehti. Apteekin verkkosivut on juuri uusittu ja Facebook sekä Instagram ovat niin ikään käytössä. Apteekkien tiedottaminen on lain säätelemää, jota valvoo valvova viranomainen, Fimea.

Korona ei ole verottanut Utajärven apteekin asiakaskuntaa vaan jopa päinvastoin. Vakiintunut asiakaskunta on pysynyt ja mökkiläisten sekä etätyötä tekevien osuus pitää apteekin toiminnan tasaisena. Apteekin henkilökunta kehottaa kuntalaisia olemaan yhteyksissä, mikäli jokin asia askarruttaa terveyteen tai lääkitykseen liittyen.

Utajärven apteekin uudet verkkosivut https://www.utajarvenapteekki.fi/