Tovi on vierähtänyt edellisestä kirjoituksestani, jossa kerroin työstäni Yrityspuistossa. Valmistuin tietojenkäsittelyn maisteriksi vuoden 2024 kesällä ja seuraavat opinnot ovat jo työn oheen alkaneet tammikuun lopulla. Paljon on tapahtunut kolmen vuoden aikana ja paljon olen myös päässyt oppimaan. Vuoden alkaessa osaan jo hieman ennakoida vuoden kulkua. Tällä kertaa kirjoituksen aiheena on sidosryhmäyhteistyö. Aiempi kirjoitukseni kertoo tarkemmin yritysneuvonnasta ja sen voi lukea täältä.
Teemme päivittäin töitä eri sidosryhmien kanssa. Lähimpänä tällä hetkellä on KASVA-hanke, sillä Miia Oja työskentelee hankkeessa yrityskehittäjänä. Käytännössä tämä tarkoittaa lisää käsipareja kehittämiseen, kuten yritysten yhteydenottoihin ja tapahtumien järjestämiseen. Hankkeita haetaan usein suuremmalla porukalla, kuten KASVA-hankkeessakin teimme. Hankkeessa on mukana useita koulutus- ja yrityskehitysorganisaatioita. Kehitysyhtiöissä on valtavasti kokoeroja niin henkilömäärältään kuin osaamispaletiltaan. Saamme hankkeen kautta käyttöömme monenlaista osaamista palvelemaan yrityksiämme, myös oppilaitosten puolelta. Muun muassa Centrian laboratorioon on lähtenyt Utajärveltä materiaalinäytteitä tutkittavaksi. TKI, eli tutkimus, kehitys ja innovaatio-osaaminen tulee kuin huomaamatta mukaan osaksi meidän yritystemme arkea. Centrialla pystyy esimerkiksi testaamaan erilaisia laitteita ennen yrityksen omaa investointipäätöstä.
Yhteistyö Utajärven kunnan kanssa
Lähimpiä sidosryhmiä ovat myös Utajärven kunnan toimialat. Teemme paljon yhteistyötä eri toimialojen kanssa ja Vuokko kuuluu kunnan johtoryhmään ja elinkeinojen johtotiimiin. Yhteistyö työllisyyspalveluiden kanssa on meillä sujuvaa ja tiivistä. Työllisyyspalvelut ovat palanneet takaisin kuntiin 1.1.2025. Olemme tehneet vahvaa yhteistyötä muun muassa yritysten työpaikkailtojen ja UraUta-messujen järjestelyssä. Kaikkien etu on, että työntekijät ja työnantajat löytävät toisensa. Olemme positiivisella mielellä työvoiman saatavuuden suhteen ja koemme, että Utajärven työpaikat houkuttelevat työntekijöitä, ja näin me tahdomme tilanteen myös jatkossa kehittyvän. Mikäli yrityksessä on tarvetta tekijöille, meihin kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Maankäyttöön liittyen teemme paljon työtä elinympäristöpalveluiden ja rakennustarkastajan kanssa. Yritysten sijoittumisen ja rakentamisen sujuvuuden suhteen on erityisen tärkeää, että yritykset pääsevät sujuvasti toteuttamaan suunnitelmiaan ja laajentamaan liiketoimintaansa. Elinympäristöpalveluiden kanssa myös tiedottaminen yritysten suuntaan esimerkiksi tien rakentamisesta tai osoitteenmuutoksista on erityisen tärkeää ja pidämme yllä hyvää keskustelukulttuuria molempiin suuntiin.
Kesällä kävellessäni töihin oli lokki tuupertunut kylänraitille keskelle tietä ja autot kiersivät eri reittiä väistäen lokkia. Päätin soittaa Pällin taloon ja kysellä mitä lokille tehtäisiin. Tähän löytyi pikainen apu elinympäristöpalveluista, paksut hansikkaat kädessä lokki nostettiin pystyyn ja ”Lenniksi” ristimämme lokki sai jatkaa jälleen matkaansa ja liikenne tiellä pääsi jälleen sujumaan normaalisti.
Joskus asiat voivat siis olla myös pieniä, mutta tärkeitä. Yhdessä tekeminen ei meillä ole lainkaan jäykkää tai byrokraattista, vaan enemmänkin tuumasta toimeen-tyylistä.
Yhdistystoiminta ja hyvinvointipalvelut tarjoavat tekemistä vapaa-aikaan
Utajärven Käsityöyhdistyksen aloitteesta tuli idea järjestää messut, joita Utajärvellä on kautta aikojen aktiivisesti järjestetty. Meidän tehtävämme oli tavoittaa käsityö- ja hyvinvointialan yrittäjiä esittelemään palveluitaan ja tästä muodostui Virtaa festivaalit, joissa Utajärven käsityöyhdistys vastasi järjestelyistä ja kahviosta. Me taas otimme ilmoittautumisia vastaan ja teimme tapahtumalle tapahtumasivut ja markkinoimme aktiivisesti, jotta saisimme mahdollisimman paljon kävijöitä messuille. Tapahtuman yhteydessä Oulun Yliopisto osallistui Tiedematkallaan osaksi ohjelmaa. Tapahtumaa olivat mahdollistamassa myös Utajärven kunnan hyvinvointi- ja kulttuuripalvelut. Päivä oli oikein onnistunut ja tapahtumaa on ajatus toteuttaa uudestaankin mahdollisesti eri yhdistyksen toiveita kuunnellen. Kulttuurituottaja on tilaisuuksissa usein juontamassa ja saattaapa hän myös laulaakin välillä, mikä tuo mukavaa tunnelmaa tapahtumiin. Voisiko Virtaa-festivaaleilla olla esimerkiksi urheiluun liittyvä järjestäjätaho seuraavalla tapahtumakerralla?
Yhdistysten kanssa olemme aktiivisesti ideoineet ja hakeneet tukea Oulun Seudun Leaderilta muun muassa kylätaloille- ja seuroille, Untorockin päivätapahtuman laajentamiseen, sekä kunnossapitoon muun muassa Valkeiselle. Nämä yhdistysten hankkeet ovat laajasti kuntalaisten iloksi, joten vaikuttavuus kyläseurojen ja yhdistysten aktiivisuudessa hakea hankkeita ja innokkuudessa kehittää aluettaan tuo runsaasti iloa kuntalaisille.
Meillä ja maailmalla
Osallistumme myös monenlaiseen maakunnalliseen ja kansalliseen valmisteluun, kuten liikenteeseen liittyviin forumeihin, sekä suurhankeinfoihin. Pyrimme seuraamaan mitä tapahtuu meillä ja maailmalla muun muassa liikenteen ja teollisuuden ja etenkin uusiutuvan energian suhteen. Olemme mukana myös Euroopan laajuisessa vaikuttamisessa ja edunvalvonnassa, sekä Suomen elinkeino ja kehitysyhtiöiden SEKESissä. GlocalFlex on kahdeksan maan yhteinen EU-hanke, jossa Utajärvi on yhtenä pilottikohteena. Northern Power Oulussa tavoittaa myös useista Euroopan maista tulevan vetyverkoston kerran vuodessa keskustelemaan kehityssuunnista. Olemme osallistuneet Northern Power tilaisuuteen jo kahtena vuonna yhteistyökumppanin roolissa.

Yllä kuva GlocalFlex konsortion Pariisin tapahtumasta.
Rahoittajat kuten Oulun Seudun Leader ja ELY ovat mukana tiiviissä sidosryhmätyössä, jota teemme yritysten ja yhdistysten kasvun mahdollistamiseksi. Leaderiltä esimerkiksi on vuoden 2023 marraskuun jälkeen myönnetty yhteensä yritystukea Utajärvelle yhteensä 26 kpl, hanketukea 8 kpl ja alueellista tukea 5 hankkeelle, eli yhteensä 39 hankkeeseen 490 788,68 € edestä.
Oppilaitosyhteistyö Utajärvellä
Oppilaitosyhteistyöstä meillä on monenlaisia hyviä kokemuksia. Muun muassa työllisyystapahtuma Urautan markkinointisuunnitelma on Luovin opiskelijoiden tekemä, ja sitä noudatamme jo kolmatta vuotta. Opiskelijoiden kädenjälkeä näkyy muun muassa asiointipisteen sisustuksessa ja reitistöjen kunnostuksessa.
Tälläkin hetkellä Luovin tulevia maalareita kulkee Roomarin käytävillä, sillä piristämme huoneiden ilmettä maalaamalla seiniä. Näin opiskelijat pääsevät haastamaan itseään maalaamalla korkeita pintoja.
Paljon muutakin sidosryhmätyötä tehdään muun muassa Pohjois-Pohjanmaan alueen yhdistysten kanssa ja innostumme helposti monenlaisesta, josta koemme olevan hyötyä elinvoimalle. Palataan näihin toisella kertaa sitten.
Mikäli sinulla on kysyttävää olethan meihin yhteydessä, yhteystiedot löytyvät täältä
Yhteistyöterveisin
Tiia